میزیتو
سلامت و زیبایی

آلودگی هوا ریسک زوال عقل را افزایش می‌دهد

تحقیقات جدید، آلودگی هوا را با خطر زوال عقل ارتباط داده است. ذرات ریز موجود در هوا می‌توانند به مغز آسیب برسانند.

کرمان موتور

تحقیقات جدید، آلودگی هوا را با خطر زوال عقل ارتباط داده است. ذرات ریز موجود در هوا می‌توانند به مغز آسیب برسانند. اما چطور چنین چیزی ممکن است و این مطالعه از کمبریج به چه یافته هایی رسیده است. با هم در این مقاله همه جزئیات را خواهیم دید.

آلودگی هوا و زوال عقل

به گزارش خبرنامه، مطابق با این مطالعه که به تازگی صورت گرفته است آلودگی ممکن است باعث زوال شناختی، به ویژه در بزرگسالان مسن‌تر، شود. آسیب ناشی از آلودگی هوا به مغز می‌تواند از اوایل زندگی شروع شود. بنابراین توصیه می شود که با بررسی کیفیت هوا، میزان قرار گرفتن در معرض آلودگی را کاهش دهید و هنگام افزایش آلودگی در داخل خانه بمانید.

از دستگاه تصفیه هوا در خانه استفاده کنید و از سیاست‌های هوای پاک حمایت کنید. به این ترتیب شاید بتوانید از مغز خود در برابر این تهدیدات نامرئی محافظت کنید. برای بهبود سلامت مغز، باید تلاش کنید تا جایی که امکان دارد در معرض هوای تمیز باشید.

مطالعه ای از کمبریج: آلودگی هوا ریسک ابتلا به زوال عقل را بالا می برد

اگر فکر می‌کردید آلودگی هوا فقط باعث سرفه می‌شود یا دویدن صبحگاهی تان را خراب می‌کند، سخت در اشتباه بوده اید! دانشمندان دانشگاه کمبریج اکنون هشدار می‌دهند که آلودگی هوا حتی می‌تواند به مغزتان هم آسیب وارد کند. و نه، منظور ما فقط این نیست که “حس بدی” به شما می دهد. در واقع خیلی جدی داریم در مورد خطر واقعی زوال عقل صحبت می‌کنیم.

بله، این هوای سمی که هر روز تنفس می‌کنیم ممکن است به مغز ما آسیب طولانی مدت وارد کند.

یافته‌های این مطالعه در The Lancet Planetary Health منتشر شده است. محققان شواهد بیشتری یافته‌اند که قرار گرفتن در معرض ذرات ریز (PM2.5) – آن ذرات بسیار ریز معلق در هوا ناشی از ترافیک، صنعت، آتش‌سوزی‌های جنگلی و موارد دیگر – با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل در سنین بالاتر مرتبط است.

1 705

این ذرات ریز آنقدر کوچک هستند که می‌توانند از سد دفاعی بدن عبور کنند، وارد جریان خون شوند و حتی به مغز برسند. این مطالعه سیستماتیک از ۵۱ مطالعه، داده‌های بیش از ۲۹ میلیون شرکت‌کننده را که حداقل به مدت یک سال در معرض آلاینده‌های هوا قرار داشتند، بررسی کرد.

اساساً خبر بد این است که آلودگی فقط وارد بینی شما نمی‌شود – ممکن است به نورون‌های شما نیز نفوذ کند.

دانشمندان این تحقیق می‌گویند که الگوهای ثابتی را مشاهده می‌کنند: هرچه محیط آلوده‌تر باشد، میزان زوال شناختی و زوال عقل، به ویژه در بزرگسالان مسن‌تر، بیشتر است.

اما نکته جالب اینجاست که فقط سالمندان نیستند که باید نگران باشند. به نظر می‌رسد این آسیب خیلی زودتر در زندگی شروع می‌شود، به این معنی که هر چه مدت بیشتری در مناطق آلوده زندگی کنید، خطر می‌تواند بیشتر باشد. اما آلودگی هوا از این جهت منحصر به فرد است که نامرئی و در بیشتر موارد، اجتناب‌ناپذیر است – به خصوص اگر در یک شهر شلوغ زندگی می‌کنید. حتی هوای داخل خانه هم همیشه امن نیست (به لطف دود پخت و پز).

دکتر حنین خریس، نویسنده ارشد این مطالعه، به گاردین گفت: «مقابله با آلودگی هوا می‌تواند مزایای بلندمدتی برای سلامت، اجتماع، آب و هوا و اقتصاد به همراه داشته باشد. این امر می‌تواند بار عظیم بیماران، خانواده‌ها و مراقبان را کاهش دهد، در حالی که فشار بر سیستم‌های مراقبت‌های بهداشتی بیش از حد تحت فشار را کاهش می‌دهد.»

محققان گفته‌اند: «در این بررسی سیستماتیک و متاآنالیز، ما ارتباط مثبت و آماری معناداری بین زوال عقل و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض PM2·5، NO2 و جذب BC/PM2·5 در بزرگسالانی که در ابتدا زوال عقل نداشتند، مشاهده کردیم.»

آلودگی هوا چگونه باعث زوال عقل می‌شود؟

خلاصه کلام این است: ذرات ریز موجود در هوای آلوده (مانند PM2.5 ناشی از خودروها، کارخانه‌ها و آتش‌سوزی‌های جنگلی) می‌توانند به اعماق ریه‌های شما نفوذ کرده و سپس وارد جریان خون شما شوند. از آنجا، آنها می‌توانند به مغز شما برسند.

دانشمندان معتقدند وقتی این ذرات وارد سیستم شما می‌شوند، باعث التهاب و استرس اکسیداتیو در مغز می‌شوند. این روند کمی شبیه واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن شما به یک مهاجم است و این “آتش‌سوزی‌های کوچک” مداوم در نهایت به سلول‌های مغزی و رگ‌های خونی آسیب می‌رسانند.

با گذشت زمان، این روند می‌تواند منجر به از دست دادن حافظه، مشکل در تمرکز و – بله – افزایش خطر ابتلا به زوال عقل، از جمله آلزایمر و زوال عقل عروقی شود.

مطالعات نشان می‌دهند افرادی که در معرض سطوح بالاتر آلودگی هوا قرار دارند، احتمال ابتلا به زوال عقل بسیار بیشتری دارند. در واقع، به ازای هر 10 میکروگرم در متر مکعب افزایش PM2.5، خطر زوال عقل شما 17 درصد افزایش می‌یابد. و با توجه به اینکه افراد زیادی در شهرهای آلوده زندگی می‌کنند، تأثیر آن بسیار زیاد است – کارشناسان فکر می‌کنند صدها هزار مورد زوال عقل در هر سال احتمالا در اثر هوای کثیف رخ می دهند.

با نظر گرفتن این اطلاعات چه کار باید انجام بدهیم؟ شاخص کیفیت هوای محلی (AQI) خود را بررسی کنید و سعی کنید در روزهایی که سطح آلودگی هوا به شدت افزایش می‌یابد، در خانه بمانید یا ماسک بزنید.

هنگام آشپزی، از تهویه استفاده کنید و به خصوص اگر در نزدیکی ترافیک یا یک شهرک صنعتی زندگی می‌کنید، از دستگاه‌های تصفیه هوا استفاده کنید.

تحقیقات کمبریج اولین تحقیقی نیست که زنگ خطر را به صدا درآورده است، اما به انبوهی از شواهد رو به رشد وزن بسیار زیادی می‌دهد: آلودگی هوا فقط یک مشکل آب و هوایی یا تنفسی نیست – بلکه یک مشکل عصبی نیز هست.

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا