۸ عضو خانواده که باید از آنها فاصله بگیرید
در برخی فرهنگها اعتبار و ارزش زیادی برای خانواده مطرح است، به نحوی که شاید ابعاد منفی پویاییها رابطه در خانواده دیده نشود و افراد احساس کنند که با وجود همه مشکلات و آسیبهای روانیای که اعضای خانواده به آنها وارد میکنند، باید پیوند خانوادگی را حفظ کنند. اما آیا خانواده نمیتواند آسیبزننده باشد؟ این مقاله ۸آسیب خانواده را مطرح کرده است.
پویایی روابط در درون خانواده میتواند بسیار چالشبرانگیز باشد.
به گزارش راهنماتو، گاهی در رابطهای گیر میکنیم که بیشتر از آنکه به نفعمان باشد برایمان ضرر دارد. درست متوجه شدید گاهی این روابط در درون خانواده هستند.
روانشناسی پیشنهاد میدهد که از انواعی از روابط خویشاوندی، فاصله بگیریم تا سلامت روانیمان را حفظ کنیم.
در این مقاله با ما همراه باشید تا 8مورد از روابط درونخانوادگی که میتوانند آسیبزننده باشند را با شما مرور کنیم:
1.قربانیان همیشگی
عضو خانواده که همیشه قربانی است. فرقی ندارد در چه موقعیتی، همیشه مورد ظلم بوده و هست. روانشناسی میگوید که این افراد اغلب از تاکتیکی با عنوان «ذهنیت قربانی» سوء استفاده میکنند.
مشکل این الگوی رفتاری آن است که میتواند ذهن اطرافیان را خالی کند. ممکن است متوجه شوید که مدام در حال تلاش برای کمک کردن هستید ولی دیده و شنیده نمیشوید.
مهم است که در مواقعی که اعضای خانواده به کمک نیاز دارند در کنارشان باشید اما وقتیکه این نیاز تبدیل به یک مطالبه دائمی میشود و فرد دچار ذهنیت قربانی است، به شما آسیب میزند. برای همین است که ممکن است بهترین و سالمترین کاری که میتوانید بکنید این باشد که از او فاصله بگیرید.
2.انتقادکننده دائمی
سپس عضوی از خانواده است که نمیتواند مثبتها را ببیند. او مدام از شما انتقاد میکند. این افراد در همه دورهمیهای خانوادگی حرفی منفی برای گفتن دارند. یا لباستان ایراد دارد، یا شغلتان خوب نیست یا بد میخندید. به نظر آنها هیچ چیزی در شما مایه افتخار و مباهات نیست.
روانشناسی پیشنهاد میدهد که این رفتار اغلب از احساس ناامنی افراد ناشی میشود. آنها سعی میکنند دیگران را سرکوب کنند تا خودشان احساس بهتری پیدا کنند.
اما این کار آنها میتواند اثرات عمیقی روی حس عزت نفس و اعتماد به نفس شما بگذارد.
اگر مدتی در کنار این آدمها سر کنید دیگر به همه کارهایتان شک میکنید. مدتها طول میکشید تا به قدر کافی اعتماد به نفس پیدا کنید.
3.آهنرباهای داستانهای درام
یک نوع دیگر از اعضای خانواده که که بهتر است کمتر با آنها ارتباط داشته باشید، کسانی هستند که مدام دنبال دردسر و تنش میگردند.
از منظر روانشناسی، آنها اغلب در دسته «افراد ناسازگار» جا میگیرند. مشخصه الگوی رفتاری این افراد سرزنشگری، تفکر همه یا هیچ و تمایل به کوه ساختن از کاه و بحرانسازی است.
آیا میدانستید این افراد 15درصد از جمعیت را تشکیل میدهند؟ آنها خیلی شایعتر از چیزی هستند که فکر میکنیم. بنابراین احتمالاً یکی از آنها در هر خانوادهای وجود دارد.
4.راهانداز احساس گناه
بعضی از اعضای خانواده استعداد عجیبی در ایجاد احساس گناه در دیگران دارند. آنها طوری به خاطر کاری که اصلاً در حوزه مسئولیتتان نبوده به شما احساس گناه میدهند که شرمسار میشوید. آنها موقعیت را طوری دستکاری میکنند که احساس میکنید که به آنها بدهکار هستید.
روانشناسی این رفتار را باجگیری عاطفی تعریف میکند. این افراد از حس وظیفهشناسی یا تعهد شما برای رسیدن به اهداف خودشان سوء استفاده میکنند.
کنار آمدن با فردی که مدام در شما احساس گناه ایجاد میکند، میتواند اثرات مخربی روی سلامتی روانیتان داشته باشد و اغلب منجر به استرس، اضطراب و افسردگی میشود.
5.زالوهای احساسی
همه ما از آن اعضای خانوادهای داریم که هر بار با آنها ملاقات میکنیم، انرژیمان تخلیه میشود، با احساس پوچی باقی میمانیم، مضطرب میشویم و اغلب بعد از تعامل با آنها احساس اندوه داریم.
آنها زالوی احساسی هستند. این افراد معمولاً به شدت به ما وابستگی دارند. آنها به دیگران میچسبند تا حمایت عاطفی دریافت کنند و اغلب احساسات و نیازهای دیگران را نادیده میگیرند.
اغلب فاصله گرفتن از این اعضای خانواده دشوار است. هر چه باشد، ما دوست داریم در موقعیتهای دشوار در کنار عزیزانمان باشیم. اما مهم است بدانید خودخواهی نیست که نیازهای روانی خودتان را در الویت قرار دهید.
6.تحمیقکنندگان
فریب به شیوه پدیده چراغگاز شکلی از دستکاری روانی است که در آن افراد به نحوی با شما رفتار میکنند که به خودتان، واقعیتتان، حافظهتان و ادراکتان شک میکنید.
اعضای خانواده هم میتوانند این کار را با شما بکنند. این افراد خاطرات یا احساسات شما را نادیده میگیرند و اغلب کاری میکنند که فکر کنید یک فرد احمق و نادان هستید که دارید اشتباه رفتار میکنید.
این رفتار آنها خیلی ظریف و زیرپوستی است اما اثرات بسیار مخربی روی اعتماد به نفس شما میگذارد. آثار مخرب تحمیق شدن توسط اعضای خانواده میتواند بسیار چشمگیر باشد. این کار میتواند به اضطراب، افسردگی و حتی از دست دادن حس خود-ارزشمندی منجر شود.
اگر در موقعیت مشابهی هستید، ضروری است که این نشانهها را شناسایی کنید و اقداماتی برای محافظت از خودتان انجام دهید.
7.خویشاوندان خودخواه
ضروری است از خویشاوندان خودشیفته و خودمحور هم فاصله بگیرید. آنها اغلب تسلط را در گفتوگو به دست میگیرند، کمترین علاقهای به دیگران و نیازهایشان نشان میدهند و از هر موقعیتی به نفع خودشان بهرهبرداری میکنند.
برطبق روانشناسی، این رفتار نشانه واضح اختلال شخصیت خودشیفته است. حس خود-مهم-پنداری این افراد بسیار متورم است. این افراد نیازی افراطی به توجه و تحسین شدن توسط دیگران دارند.
تعامل با چنین افرادی میتواند کلافهکننده و آسیبزا باشد. فقدان همدلی توسط آنها و نادیده گرفتن احساسات دیگران توسط آنها میتواند به دیگران احساس تحقیر شدن و ارزشمند دانسته نشدن بدهد.
هر فردی لایق شنیده شدن و مورد احترام واقعشدن است.
8.بدبینهای همیشگی
آخرین عضو خانواده که باید محتاطانه با او برخورد کنید، بدبین همیشگی است. اینها افرادی هستند که همیشه نیمه خالی لیوان را میبینند و استعداد عجیبی در مشاهده جنبههای منفی هر موقعیتی دارند.
مطالعات نشان دادهاند که مواجهه دائمی با منفیبافی حقیقتاً میتواند روی عملکرد مغز اثر منفی بگذارد، به افزایش سطح استرس منجر شود و ظرفیت افراد برای احساس شادی و رضایت را کم کند.
مهم است که اطرافتان از آدمهایی پر شده باشد که مثبتاندیشی بالایی دارند. اگر عضوی از خانوادهتان مدام با بدبینی خلق شما را تنگ میکند، احتمالاً وقتش رسیده که تعاملاتتان را با او کم کنید.
سخن آخر
اعضای خانواده گاهی عزیزترین افرادی هستند که در زندگیمان داریم و اتفاقاً به همین دلیل ممکن است احساس گناه کنیم که به احساسات و عواطف و سلامتی ذهنی و روانی خودمان الویت میدهیم.
اما یادتان باشد که این زندگی شماست. شما هستید که تعیین میکنید چه کسانی در دایره صمیمیت شما جا بگیرند.