بلیط هواپیما فلای تودی
میزیتو
آخرین خبرها

چگونه مناسب‌ترین کولر را بخریم؟

راهنمای خرید، مقایسه کامل مزایا و معایب، قیمت و ویژگی انواع کولر (آبی، سلولزی یا گازی) برای خنک کردن خانه در سال ۱۴۰۴

کرمان موتور

خرید کولر تقریبا هیچ‌وقت به این اندازه سخت و طاقت‌فرسا نبوده است. از یک طرف گرما زودتر از همیشه مهمان خانه‌ها شده و از طرف دیگر قیمت وسایل خنک‌کننده از قبیل کولر، پنکه و… در بالاترین سطح قرار دارد.

به گزارش فرارو، کولر آبی 5500 محصولی پرفروش است که برای خانه‌های متوسط مناسب به نظر می‌رسد. نمونه آکبند آن را در بازار حدود 15 تا 16 میلیون تومان می‌‌فروشند و کولر آبی 7000 بالای 18 میلیون تومان است. برای خنک کردن یک خانه نقلی نمونه‌های 3000 را با قیمت زیر 10 میلیون تومان پیشنهاد می‌دهند. اگر بخواهید با جو تبلیغاتی کولر سلولزی همراه شوید باید بودجه‌تان بالای 30 میلیون تومان باشد. فروشنده‌ها گزینه‌های ارزان‌تر با قیمت 16، 25 و 30 میلیون تومان را هم به ترتیب برای کولر 3000، 5000 و 7000 روی میز می‌گذارند و از دوام و استحکام آنها حسابی تعریف می‌کنند. این وسط گروهی هستند که خسته و کلافه از گرما حاضر هستند پی هزینه بالای قبض برق را به تنشان بمالند و مستقیم بروند سراغ خرید کولر گازی. اگر از دست تعمیر مداوم کولر قدیمی خسته شده‌اید یا برای خانه جدید دنبال یک راهکار منطقی هستید، نوشته زیر کمکتان می‌کند.

چگونه بهترین کولر را بخریم؟

چیزی به اسم بهترین کولر وجود ندارد؛ بهترین انتخاب، گزینه‌ای است که با نیازها، شرایط اقلیمی و بودجه شما همخوانی داشته باشد. اگر در منطقه‌ای گرم و خشک زندگی می‌کنید، محدودیت بودجه دارید و مصرف برق پایین اولویت اصلی شماست، کولر سلولزی انتخابی هوشمندانه است.

کولر سلولزی با قیمت اولیه بیشتر از آبی سنتی، در بلندمدت به دلیل عمر بیشتر پدها و راندمان بهتر، می‌تواند مقرون‌به‌صرفه‌تر باشد و مصرف برق آن نیز پایین است.

کولر آبی سنتی همچنان به عنوان ارزان‌ترین گزینه از نظر قیمت اولیه و مصرف برق روی میز قرار دارد اما لازم است هزینه‌های تعویض پوشال و مصرف آب را در نظر بگیرید.

اگر در مناطق گرم و مرطوب (شرجی) ساکن هستید یا مواردی مثل کنترل دقیق دما، کیفیت هوا برایتان اهمیت دارد و با محدودیت بودجه (حتی قبض برق) مشکلی  ندارید، ما کولر گازی (ترجیحاً اسپلیت با گرید انرژی بالا را پیشنهاد می‌دهیم.

کدام کولر برای شهر شما ایده‌آل است؟

بهترین کولر برای مناطق گرم و خشک مانند یزد، کرمان، اصفهان، سمنان، قم، بخش‌هایی از خراسان، کولرهای تبخیری شامل کولر آبی است. کولر سلولزی به دلیل راندمان بالاتر و کیفیت هوای بهتر، به کولر آبی سنتی ارجحیت دارد.

خرید کولر گازی در مناطق گرم و مرطوب و شرجی، مانند شهرهای شمالی و جنوبی کشور توصیه می‌شود. کولر آبی در گیلان، مازندران، خوزستان، بوشهر، هرمزگان تقریباً هیچ تأثیری بر خنک‌کنندگی ندارد و تازه رطوبت را هم افزایش می‌دهد.

در مناطق معتدل مثل تهران، کرج، و شهرهای کوهپایه‌ای، بسته به میزان رطوبت و شدت گرما تصمیم بگیرید؛ اگر رطوبت نسبتا بالاست یا متغیر است و نیازمند کنترل دقیق دما هستید، کولر گازی بهتر است اما یادتان باشد باید از عهده پرداخت قبض برق بربیایید.

بهترین کولر براساس متراژ؛ از آپارتمان کوچک تا فضای بزرگ

کولر آبی و سلولزی برای فضاهای کوچک تا متوسط در مناطق خشک، مناسب هستند به شرطی که سراغ ظرفیت مناسب بروید. برای فضاهای بزرگ یا مناطقی که نیاز به کاهش دمای زیادی دارند، کولر گازی متناسب با فضا، عملکرد بهتری خواهد داشت.

اگر کنترل دما و امکاناتی مانند کنترل از راه دور، تایمر و حالت‌ عملکرد برایتان مهم است، کولر گازی (به‌ویژه مدل‌های اسپلیت جدید) بهترین گزینه خواهند بود.

کولر گازی با فیلترهای پیشرفته (مانند هپا یا کربن اکتیو) از این نظر خوب هستند اما بعضی تولیدکننده‌ها می‌توانند درباره ویژگی‌های محصولشان اغراق کنند.

راهنمای خرید کولر آبی بر اساس ظرفیت و متراژ

متراژ محیط

حداقل توان

حداکثر توان

تا 50 مترمربع

2500

3500

50 تا 70 مترمربع

3500

4500

70 تا 100 مترمربع

4500

5500

100 تا 130 مترمربع

5500

7000

130 تا 160 مترمربع

7000

به بالا یا دو دستگاه

 

نکته: به ازای هر 1000 CFM ظرفیت، معمولاً یک تا دو دریچه استاندارد در نظر گرفته می‌شود

مقایسه کولر آبی، سلولزی و گازی از نظر عملکرد

خرید کولر جدید سوای قیمت و هزینه، ممکن است به خاطر تنوع بالا کمی گیج‌کننده باشد. همین حالا در بازار، محصولات متنوعی از کولرهای آبی سنتی گرفته تا کولرهای سلولزی نوین و کولرهای گازی پیشرفته چشم‌انتظار تصمیم شما نشسته‌اند اما هر کدام آنها سعی می‌کنند موضوعی را مخفی نگه دارند.

همه چیز درباره کولر آبی پوشالی

کولرهای آبی سنتی، دهه‌هاست به عنوان یک راه‌حل رایج و در ظاهر «اقتصادی‌ترین گزینه‌» برای خنک‌سازی منازل در مناطق با آب و هوای گرم و خشک خدمت کرده‌‌اند. تکنولوژی مورد استفاده در کولر آبی سنتی، همه این سال‌ها ثابت مانده و قیافه‌شان از مد افتاده است.

نحوه عملکرد کولر آبی سنتی، بر پایه سرمایش تبخیری است. آب توسط یک پمپ روی پوشال‌های روی دیواره‌ کولر ریخته می‌شود. همزمان، یک فن، هوای گرم بیرون را از میان پوشال‌های مرطوب عبور می‌دهد و به داخل محیط هدایت می‌کند. با تبخیر آب روی پوشال‌ها، گرمای هوا جذب شده و هوای خروجی خنک‌ می‌شود.

چگونه مناسب‌ترین کولر را بخریم؟1

 قیمت کولر سلولزی گران‌تر از کولر آبی سنتی است اما همچنان در مناطقی با رطوبت بالا کارآیی ندارد

قیمت پایین (در طول سالیان گذشته)، روی وفاداری ایرانی‌ها به تکنولوژی قدیمی کولر آبی سنتی تاثیر دارد. کولر آبی، مصرف برق کمتری نسبت به کولر گازی دارد و موتور و پمپ آب، در قیاس با کمپرسور کولر گازی هزینه کمتری می‌تراشد.

نصب و نگهداری نسبتا آسان دیگر مزیت کولر آبی است. اگر مدام به آن رسیدگی کنید، معمولا جز تعویض پوشال، روغن‌کاری، تسمه، یاتاقان و شلنگ هزینه زیادی روی دستتان نمی‌گذارند. تعویض پمپ آب گاهی وقت‌ها پرخرج می‌شود و در بدترین حالت الکتروموتور برایتان بازی درمی‌آورد.

کولر آبی وقتی از چشم می‌افتد که در مناطق مرطوب ساکن باشید. فرآیند تبخیر در آب و هوای شرجی و مرطوب، به دلیل اشباع بودن هوا از رطوبت، به خوبی انجام نمی‌شود و قدرت خنک‌کنندگی کولر آبی به شدت پایین می‌آید.

کمبود آب باعث شده در سال‌های اخیر، کولر آبی یک نمره منفی بزرگ دریافت کند. تولید سرما و باد خنک در این روش به طور مداوم نیازمند آب و تبخیر آب است، پس در بحران بی‌آبی این موضوع یک نقطه ضعف به حساب می‌آید.

پوشال‌ کولر آبی به مرور زمان کارایی خود را از دست داده یا از نظر بهداشتی به محل تجمع گرد و غبار، باکتری و قارچ تبدیل می‌شود. اگر بخواهید عملکرد کولر آبی در بهترین حالت باشد، بهتر است 200 تا 250 هزار تومان هزینه بپردازید و سالیانه پوشال را تعویض کنید اما تقریبا هیچ راهی برای جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلاینده‌ها از طریق پوشال به داخل محیط وجود ندارد.

کولر آبی، امکان تنظیم دقیق دمای را به مصرف‌کننده نمی‌دهد و میزان خنکی آن به عواملی مثل دمای هوای بیرون، شدت رطوبت، زاویه تابش خورشید و در دسترس بودن سایه بستگی دارد.

کولر سلولزی؛ نسل جدید کولر با راندمان بهتر

کولر سلولزی نسخه بهبودیافته و مدرن‌ کولر آبی است که سازندگانش با جایگزینی پد سلولزی به جای پوشال‌ سنتی، ادعا دارند کارایی بیشتری دارد.

عملکرد کولر سلولزی، مشابه کولر آبی سنتی است و بر پایه سرمایش تبخیری انجام می‌شود. تفاوت اصلی در استفاده از پد سلولزی به وجود می‌آید. برعکس پوشال، پد از ورقه‌های نازک و موج‌دار سلولز با خاصیت جذب آب ساخته شده‌ که سطح تماس بیشتری بین آب و هوا ایجاد می‌کند.

قدرت خنک‌کنندگی در کولر سلولزی به دلیل سطح تماس بیشتر پدهای سلولزی، تبخیر بهینه و راندمان سرمایش حدوداً 30 درصد بیشتر از کولر آبی سنتی با پوشال است. جذب آب بهتر و توزیع یکنواخت آن، باعث می‌شود پد سلولزی آب چنین قدرتی پیدا کنند.

کولر سلولزی همچنین ممکن است به خاطر طول عمر بیشتر پد محبوب باشد. اگر تعویض پوشال کولر آبی را بتوان یک سال در میان انجام داد، عمر مفید پد کولر سلولزی سه تا پنج سال است. البته در این مورد نباید موضوع قیمت بالاتر پد سلولزی نسبت به پوشال را از نادیده گرفت.

جلوگیری از ورود گرد و غبار و باکتری به خاطر ساختار متراکم‌تر پد سلولزی، کاهش انتشار بوی نامطبوع و کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری از دیگر مزایای کولر سلولزی به شمار می‌آید اما از آن طرف، با قیمت بالاتر روبرو می‌شویم.

قیمت کولر سلولزی گران‌تر از کولر آبی سنتی است اما همچنان در مناطقی با رطوبت بالا کارآیی ندارد و معضل کمبود آب هنوز حل‌نشده باقی می‌ماند.

خرید کولر گازی چه زمانی عاقلانه است؟

کولر گازی، چه مدل پنجره‌ای باشد و چه اسپلیت (دو تکه)، از سیکل تبرید تراکمی برای خنک‌سازی محیط استفاده می‌کند و نیازمند یک گاز مبرد مخصوص است. مبرد در سیکل بسته، توسط کمپرسور فشرده می‌شود، سپس در یونیت خارجی اسپلیت‌ها، گرما را به سرما تبدیل می‌کند.

یونیت داخلی (در اسپلیت‌ها) هم با کمک فن، هوای گرم اتاق را از روی لوله‌های سرد عبور می‌دهد و هوای خنک را دست‌ودلبازانه به محیط هدیه می‌دهد. این سیکل به طور مداوم تکرار می‌شود تا شما از قدرت خنک‌کنندگی بسیار بالای کولر گازی خوشتان بیاید.

کولر گازی معمولا دارای فیلتر تصفیه هوا است و گرد و غبار، آلاینده‌ها و عوامل آلرژی‌زا را جذب می‌کند. قابلیت کنترل دقیق دمای آن عالی است و مصرف‌کنندگان در نقاطی با آب‌وهوای شرجی از اینکه کولر گازی می‌‌تواند جلوی افزایش میزان رطوبت را بگیرد یا آن را کاهش دهد سر از پا نمی‌شناسند.

بهترین برند کولر گازی را می‌توان از تنوع امکانات جانبی شناخت. مدل‌های پیشرفته معمولا دارای امکاناتی مانند حالت خواب، تایمر، کنترل از راه دور و این اواخر قابلیت‌های هوشمند هستند با این حال هیچ گلی بدون خار نیست!

قیمت اولیه بالا، مهمترین عیب کولر گازی است. چرا تعارف کنیم؟ کولر گازی واقعا گران است و علاوه بر این مسئله کمپرسور آن اشتهایی سیری‌ناپذیر در مصرف انرژی دارد. پس کمی سهل‌انگاری کافی است تا یک قبض برق سنگین روی دستتان بگذارند.

هزینه‌ نصب و سرویس کولر گازی دیگر عیب بزرگ اقتصادی آن است و از نظر فنی هم با معایبی مثل کاهش رطوبت و نیازمندی به فضای بزرگ برای نصب یونیت داخلی و خارجی روبرو هستیم که گاهی به معنای واقعی کلمه کلافه‌کننده خواهند بود.

مقایسه نهایی؛ کدام کولر برنده است؟

ویژگی

کولر آبی (سنتی)

کولر سلولزی

کولر گازی (اسپلیت/پنجره‌ای)

قدرت خنک‌کنندگی

متوسط (بسته به رطوبت)

خوب (بسته به رطوبت، بهتر از آبی)

بسیار بالا

راندمان انرژی

خوب

بسیار خوب

پایین تا متوسط (بسته به گرید انرژی)

مصرف برق

پایین

پایین

بسیار بالا

هزینه اولیه (خرید)

پایین

متوسط

بسیار بالا

هزینه‌ نگهداری

پایین (برق کم، آب، تعویض پوشال)

توسط (برق کم، آب، تعویض پد با فاصله)

بالا (برق زیاد، سرویس دوره‌ای)

میزان رسیدگی

زیاد (بررسی شلنگ، اتصالات، پمپ آب، پوشال، روغن‌کاری، زنگ‌زدگی و نشتی)

متوسط (بررسی شلنگ، اتصالات، پمپ آب، روغن‌کاری، زنگ‌زدگی و نشتی)

زیاد (تمیز کردن فیلترها، سرویس دوره‌ای)

کیفیت هوای خروجی

پایین تا متوسط

متوسط تا خوب (فیلتراسیون بهتر)

خوب تا عالی (با فیلترهای پیشرفته)

شرایط جغرافیایی مناسب

گرم و خشک

گرم و خشک (و نیمه خشک)

همه نوع آب و هوا (بخصوص مرطوب و شرجی)

میزان صدا

متوسط تا زیاد

متوسط

کم تا متوسط (بخصوص مدل‌های اینورتر اسپلیت)

پیچیدگی فنی

کم

کم

متوسط تا پیچیده (بخصوص اسپلیت)

طول عمر مفید

متوسط

متوسط تا زیاد (بدنه مقاوم‌تر)

زیاد (با سرویس مناسب)

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا