چگونه رادیاتور خودرو را هواگیری کنیم؟
رادیاتور یکی از مهمترین قطعات در سیستم خنککنندگی خودرو محسوب میشود که وظیفهٔ بسیار مهمی بر عهده دارد.
مایعی که دور پیشرانه در چرخش است و آن را خنک میکند، زمانی که داغ میشود وارد رادیاتور شده و از طریق جریان هوا و فن خنک میشود؛ بنابراین، وجود هرگونه اختلالی در رادیاتور خودرو میتواند آسیبهای جدی به پیشرانه وارد کند.
به گزارش پتروتکس، یکی از مشکلاتی که ممکن است برای رادیاتور خودرو رخ دهد، ورود هوا به آن است که میتواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد رادیاتور شود. در این صورت، باید رادیاتور هواگیری شود تا بتواند وظیفه خود را بهدرستی انجام دهد. ازاینرو قصد داریم در ادامه با روش هواگیری رادیاتور خودرو آشنا شویم.
دلایل هوا گرفتن رادیاتور خودرو
پیش از آنکه سراغ روش هواگیری رادیاتور خودرو برویم، بهتر است ابتدا با دلایل هوا گرفتن رادیاتور آشنا شویم. در سادهترین حالت، ممکن است هنگام ریختن آب داخل رادیاتور، مقداری هوا هم همراه با آب وارد رادیاتور شود.
این هوا روی عملکرد رادیاتور تأثیر میگذارد و کارایی آن را کاهش میدهد. به همین دلیل، هر از چند گاهی باید نسبت به هواگیری رادیاتور اقدام شود تا در جریان آب رادیاتور، هوا وجود نداشته باشد. دیگر دلایلی که میتواند باعث هوا گرفتن رادیاتور خودرو شود عبارتاند از:
کم شدن آب رادیاتور در اثر بخار شدن
نشت آب از درپوش یا دیگر قسمتهای رادیاتور
خرابی درپوش رادیاتور
باز کردن در رادیاتور هنگام داغ بودن
پارگی لولههای آب و شل بودن در رادیاتور
نحوه هواگیری رادیاتور خودرو
برای هواگیری رادیاتور، خودروسازان یک پیچ هواگیری را تعبیه میکنند. مکان نصب این پیچ در خودروهای مختلف متفاوت است و برای یافتن آن باید مسیر لولههای بین رادیاتور و موتور را بررسی کنید. بهعنوانمثال، در پژو 206 پیچ هواگیری روی لولههای آب بخاری قرار دارد که به داخل کابین متصل شدهاند. پس از یافتن پیچ، برای هواگیری رادیاتور مراحل زیر را طی کنید:
موتور خودرو باید خاموش و سرد باشد تا آب داخل لولهها باعث سوختگی نشود.
خودرو را روشن کنید و قبل از اینکه موتور خیلی داغ شود، پیچ هواگیری را باز کنید.
درپوش رادیاتور را باز کنید و آب جوشیده سرد شده یا مایع خنککننده را داخل آب رادیاتور بریزید. برای رادیاتور از آب معمولی استفاده نکنید زیرا این آب به دلیل وجود املاح، باعث ایجاد رسوب در رادیاتور میشود.
ریختن آب داخل رادیاتور را تا زمانی ادامه دهید آب بهصورت یکدست و بدون صدا از پیچ هواگیری خارج شود.
پسازاینکه مطمئن شدید آب خروجی یکدست شده و هوایی در آن وجود ندارد، پیچ هواگیری را بهصورت صحیح ببندید.
درپوش رادیاتور را باز نگه دارید و موتور را به مدت یک دقیقه روشن بگذارید تا اگر احیاناً هنوز هم هوایی داخل رادیاتور محبوس مانده، خارج شود.
دلیل اهمیت هواگیری رادیاتور خودرو
وقتی داخل رادیاتور هوا وجود داشته باشد، آب در کل سیستم خنککننده و پیشرانه بهدرستی جریان پیدا نمیکند. در این صورت، همراه با آب، هوا هم وارد موتور میشود و پیشرانه بهدرستی خنک نخواهد شد؛ بهعبارتدیگر، در صورت وجود هوا در رادیاتور، سیستم خنککننده نمیتواند موتور را آنطور که باید خنک کند. در این صورت، دمای موتور بالا میآورد و خودرو جوش خواهد آورد که این اتفاق میتواند به قطعات مختلف موتور آسیب وارد کند.
زمان هواگیری رادیاتور خودرو
اگر خودرو جوش آورده باشد و آب یا مایع خنککننده از آن بیرون ریخته باشد، به هواگیری نیاز خواهد داشت. بعد از جوش آوردن خودرو، صرفاً با پر کردن دوبارهٔ مخزن رادیاتور از آب، مشکل حل نخواهد شد و اگر هواگیری انجام نشود، ماشین دوباره جوش خواهد آورد. علاوه بر این، درصورتیکه رادیاتور نیاز به هواگیری داشته باشد، نشانههایی هم بروز خواهد کرد که عبارتاند از:
بالا رفتن آمپر آب و داغ کردن غیرطبیعی موتور
نشت آب از درپوش رادیاتور یا لولههای آب
کاهش گرمای بخاری خودرو
شنیدن صدای آب از داخل رادیاتور
اگر این نشانهها را در خودرو مشاهده کردید، حتماً نسبت به هواگیری رادیاتور اقدام کنید تا به موتور خودرو آسیبی وارد نشود.