قارچ های پنهان در بینی می توانند علت «فین فین» باشند
اگر با کوچکترین نشانه وجود یک ماده محرک شروع به فینفین میکنید، احتمالاً مجموعهی متفاوتی از میکروبها، سوراخهای بینی شما را خانهی خود میدانند. تیمی بینالمللی از محققان، مجموعهی منحصر به فردی از قارچها را در بینی افراد مبتلا به تب یونجه و آسم پیدا کردهاند.
تب یونجه یا «التهاب مخاط بینی آلرژیک» و آسم دو مورد از شایعترین بیماریهای مزمن مجرای تنفسی در کشورهای غربی هستند. در سراسر جهان، بیش از ۴۰۰ میلیون نفر مبتلا به تب یونجه و حدود ۲۶۰ میلیون نفر مبتلا به آسم هستند.
به گزارش فرادید، برای بررسی علل احتمالی این وضعیت، مارکوس پرز-لوسادا، زیستشناس محاسباتی دانشگاه جورج واشنگتن و همکارانش نمونههای بینی ۳۳۹ کودک و جوان را توالییابی کردند. نمونهها شامل ۴۷ فرد مبتلا به التهاب مخاط بینی، ۱۵۵ فرد مبتلا به التهاب مخاط بینی و آسم، ۱۲ فرد مبتلا به آسم و ۱۲۵ فرد سالم میشدند.
محققان دریافتند افراد مبتلا به التهاب مخاط بینی، چه با آسم چه بدون آسم، ویژگیهای میکروبیوم بینی منحصر به فردی دارند که با افراد سالم فرق دارد. داوطلبان مبتلا به یک یا هر دو بیماری تنفسی، جمعیت قارچهای متنوع و فراوانتری در سوراخ بینی خود داشتند.
لوئیس دِلگادو، ایمنیشناس از دانشگاه پورتو پرتغال، میگوید: «ما نشان دادیم نمونههای التهاب مخاط بینی تنوع قارچی بسیار بیشتر و ساختار جامعه قارچی متفاوتی در قیاس با نمونههای سالم دارند. شاید این ویژگی نشاندهندهی این باشد که التهاب مخاط بینی تنوع را افزایش میدهد و ترکیب میکروبیوم مجاری تنفسی فوقانی را تغییر میدهد.»
این یافته منعکسکنندهی همان الگوهایی است که پیشتر درباره باکتریها میدانستیم، جایی که گونههای فرصتطلب در افراد مبتلا به بیماریهای مجاری تنفسی شایعتر هستند. افرون بر این، این تیم معتقد است قارچها ممکن است به تغییر سیستم ایمنی بینی ما کمک کنند.
در بینی افراد مبتلا به هر دو مشکل تنفسی، اعضای جمعیتهای قارچی نسبت به افراد گروه کنترل یا افراد فقط مبتلا به التهاب مخاط بینی، تعاملات اکولوژیکی بیشتری داشتند. این یافته از تحقیق قبلی پشتیبانی میکند که نشان داد آبریزش بینی به تنهایی و آبریزش همراه با آسم ممکن است دو بیماری متمایز باشند.
جمعیتهای قارچی و بهمپیوستگی آنها از نظر تنوع عملکردی، در سه گروه نمونه: کنترل (CT)، آسم و آبریزش بینی (ARAS) و (AR) التهاب مخاط بینی آلرژیک یافت شد
گونههای فرصتطلبی که محققان به وفور یافتند شامل این موارد میشود: «مالاسزیا» که منجر به شورهی سر و آکنه میشود، «آسپرژیلوس»، محرک شناختهشدهی آلرژی، «کاندیدا»، بدنام در ایجاد برفک و «پنیسیلیوم» که در تولید پنیسیلین کاربرد دارد.
دلگادو میگوید: «میان این سردههای غالب، ما قارچهای رایجی را شناسایی کردیم که در انسان بهعنوان قارچهای بیماریزایِ آلرژیزا یا فرصتطلب شناختهشده هستند. این موضوع نشان میدهد حفره بینی مخزن اصلی قارچهایی است که میتوانند در التهاب مخاط بینی آلرژیک و آسم نقش داشته باشند.
این تیم متابولیتهای نمونههای مختلف را هم مقایسه کرد تا ببیند آیا امکان متمرکز شدن روی مکانیسمهای پشت این بیماریها وجود دارد یا خیر. تفاوت در مسیرهای متابولیک میان افراد سالم و افراد دارای بیماری مجاری تنفسی شامل فعالیت بیشتر پیرامون ایجاد مولکول ۵-آمینوایمیدازول ریبوتید میشد.
این ماده قبلاً با بیماری التهابی روده و سرطان روده بزرگ هنگام افزایش در روده، مرتبط بوده است.
اما برای فهمیدن اینکه آیا این بیماری سبب تغییرات قارچی میشود یا قارچها عامل بیماری هستند یا هر دو، این تغییرات میکروبیومی را باید در طول زمان مشاهده کرد.
دلگادو توضیح میدهد: «ما نتوانستیم همه متغیرهای خاص بیمار مانند شدت بیماری و سطوح درمان مرتبط را کنترل کنیم و بیماران در یک زمان واحد نمونهبرداری شدند. پرداختن به برخی از این متغیرهای بالینی ادامههای جالب مطالعات ما خواهند بود.»