عصر ترکیه – دی ماه 1398 بود که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در شهرستان “گبزه” از خودروی ملی ترکیه رونمایی کرد: “توگ”.
توگ (TOGG) نام یک پیمان اقتصادی بین 5 گروه صنعتی است به نام “گروه ابتکار اتومبیل ترکیه” (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) که در سال 2017 با حمایت اردوغان شکل گرفت.
به گزارش عصر ترکیه تولید خودرویی با کیفیت که هم باعث اعتماد بنفس صنعت ترکیه شود و هم بازار صادراتی داشته باشد، بخشی از بلندپروازی های اردوغان بود و به همین دلیل، شخصاً پیگیر این پروژه بود تا این که در سومین ماه از سال 2023 این خودرو آماده عرضه به بازار ترکیه شد.
ترکیه همین الان هم یکی از صادر کنندگان خودرو به شمار می رود. مونتاژ فیات، فورد، هیوندای و تویوتا و صادر کردن آنها به کشورهای دیگر سابقه ای قابل توجه در ترکیه دارد. همچنین این کشور یکی از قطب های تولید قطعات خودرو به شما می رود و از جمله به فرانسه قطعات یدکی می فروشد ولی تا کنون خودرویی که متعلق به خود ترکیه باشد را تولید و صادر نکرده است.
البته تلاش ترک ها برای داشتن یک خودروی ملی به دهه ها قبل می رسد. در سال 1350 خورشیدی و در دوره نخست وزیری “جمال گورسل” اولین تلاش صنعت ترکیه برای تولید یک خودروی ملی شکل گرفت و منتهی به تولید خودرویی به نام “Devrim” شد. از این خودرو 4 دستگاه ساخته شد و نخست وزیر وقت، در حضور خبرنگاران سوار آن شد ولی 100 متر نرفته بود که خاموش شد!
علت این بود که به اشتباه خودرویی که بنزین نداشت را آورده بودند. با این حال موجی منفی علیه این خودرو شکل گرفت و فردای آن روز، روزنامه ها پر بود از تیترهای منفی درباره “دوریم”.
دوریم، خودرویی بود که با عجله و بدون مطالعه کافی ساخته بودند و بنابراین، تولیدش به همان 4 دستگاه محدود ماند و ترکیه تا نیم قرن بعد، سراغ تولید خودروی ملی نرفت تا این که بعد از انباشت تجربه ناشی از مونتاژ فیات و هیوندای و فورد و … و تولید قطعات مهم خودروهای سایر شرکت های خودروسازی در جهان، در صدد احیای رویای خودروی ملی بر آمد و “توگ” متولد شد.
البته گفته می شود در طراحی توگ از خودروهای مفهومی کمپانی پینین فارینا الگو برداری شده است و ترک ها پلتفرم اصلی را از این شرکت خریده و توسعه داده اند. با این حال، خروجی نهایی، خودرویی مستقل و زیباست که البته باید در عمل و جاده ها و خیابان ها آزمون خود را پس بدهد تا مشخص شود که آرزوی اردوغان برای صادرات اولین خودروی ترکیه ای می تواند محقق شود یا خیر؟
نکته مشترکی که بین “توگ” و “دوریم” وجود دارد این است که نه دوریم بنزین داشت و نه توگ؛ با این حال وقتی اردوغان سوار آن شد، آن را کیلومترها بدون بنزین راند چرا که توگ، خودرویی تمام برقی است و برخلاف دوریم، اساساً نیازی به بنزین ندارد.
با توجه به گرانی بنزین، برقی بودن خودرو در ترکیه یک مزیت بزرگ اقتصادی برای خانواده ها به ویژه در سفرهای درون شهری است.
دو مدل این خودرو می توانند با هر باز شارژ شدن، 314 و 523 کیلومتر را طی کنند. سازندگان توگ می گویند در 30 دقیقه، 80 درصد ظرفیت شارژ پر می شود.
در طراحی بافت گریل و رینگ های محصولات معرفی شده با برند توگ به ریشه های فرهنگی در کشور ترکیه و طرح هایی که روی ظروف چینی سنتی این کشور مشاهده می شود، توجه ویژه ای وجود داشته است.
داخل کابین شاسی بلند توگ یک محیط کاملا فناورانه را پیش روی مخاطب قرار می دهد که تمامی بخش ها شامل نشانگر آمپر و نمایشگر سیستم سرگرمی خودرو دیجیتال هستند. همچنین یک نمایشگر هم برای سرنشین در نظر گرفته شده است که بی شباهت به آنچه که در پورشه تایکان دیده ایم، نیست!
تنظیمات سیستم تهویه خودرو نیز از طریق یک نمایشگر لمسی انجام می شود و اینجا خبری از دکمه و کنترل آنالوگ نیست. نوع طراحی خاص تعویض کننده دنده و ترمز پارک الکترونیکی به زیباتر شدن فضای داخلی کابین کمک زیادی کرده است.
سیستم تعلیق مستقل مک فرسون روی محور جلو اثر مهمی در افزایش کیفیت رانندگی با شاسی بلند توگ دارد و البته سیستم تعلیق چند میله ای روی محور عقب نیز خصوصیات یک خودروی اسپرت و هندلینگ دقیق را برای آن فراهم کرده است.
از امکانات هوشمند نیز می توان به دستیار رانندگی هوشمند و کروز کنترل تطبیقی فعال در سرعت کم را نام برد که مجموعا سطح 2 رانندگی خودران را در این محصول ایجاد کرده است. تمامی سیستم های هوشمند خودرو براحتی همانند یک تلفن هوشمند و با اتصال به اینترنت پیوسته بروزرسانی خواهند شد.
همچنین در این خودرو از فناوری پروژکتور(هرم) سه بعدی هولوگرافیک استفاده شده که به عنوان نمایه ای از آینده نگر بودن کابین این خودرو نصب شده است. در واقع یک دستیار مجازی است که با کنترل صوتی مدیریت شده و می تواند برای تغییرات در تنظیمات سیستم تهویه و یا یافتن آهنگ مورد علاقه در آلبوم موسیقی مورد استفاده قرار گیرد. بدین ترتیب بدون آنکه نگاه راننده از جاده و مسیر منحرف شود می تواند به تنظیمات مورد نظر خود بپردازد.
قیمت این خودرو بر اساس مدل سدان و کراس اوور آن و نیز آپشن های موجود و نیز پیمایش با هر بار شارژ بین 953 هزار تا یک میلیون و 215 هزار لیر است.
درود بر کشور مسلمان و برادر ترکیه