در سفر بلینکن به ترکیه چه گذشت؟
دستور کار چهارمین سفر بلینکن به منطقه در سه ماه گذشته که از یونان آغاز شده است، بررسی تحولات مربوط به غزه در سایه انتقادهای بینالمللی از جنایات جنگی رژیم صهیونیستی است.
وزیر خارجه آمریکا در اولین مقصد از سفر منطقهای خود شامگاه جمعه به ترکیه رسید و روز شنبه با مقامهای ارشد این کشور عضو ناتو دیدار و گفتوگو کرد.
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا روز شنبه گفت ترکیه به ایفای «نقش سازنده و مثبت» در تحولات غزهی پس از جنگ متعهد شده است.
دیپلمات ارشد آمریکایی همچنین گفت ترکیه آماده است تا از نفوذ خود برای عدم گسترش جنگ بین رژیم صهیونیستی و مقاومت فلسطین استفاده کند.
دستور کار چهارمین سفر بلینکن به منطقه در سه ماه گذشته که از یونان آغاز شده است، بررسی تحولات مربوط به غزه در سایه انتقادهای بینالمللی از جنایات جنگی رژیم صهیونیستی است.
خبرگزاری انگلیسی «پرس آسوسیشن» نوشته بلینکن در سفر به ترکیه با «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور و «هاکان فیدان» وزیر خارجه این کشور در استانبول دیدار و درباره اینکه آنکارا چگونه میتواند از «نفوذ خود مخصوصا بر ایران و نایبان آن برای کاهش تنش، سرعتبخشیدن به ارسال کمکهای انسان دوستانه به غزه و آغاز برنامهریزیها برای بازسازی و حکومت بر غزهی پس از جنگ استفاده کند»، گفتوگو کرد.
این ادعاهای آمریکا در حال عنوان شده که ایران بارها اعلام کرده نیروهای مقاومت در منطقه بر اساس منافع خود عمل میکنند و ایران «نیروی نیابتی» در غرب آسیا ندارد.
آمریکا همچنین در حال مدعی تلاش برای ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه شده که متهم شماره یک در تسهیل جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه است.
درباره غزه پس از پایان جنگ نیز، گروههای فلسطینی بارها اعلام کردهاند تنها خود فلسطینیها هستند که باید برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند.
بلینکن پس از ترکیه به یونان رفت و بامداد یکشنبه هم وارد اردن شد. او قرار است پس از آن به قطر، امارات، عربستان سعودی، سرزمینهای اشغالی، کرانه باختری و مصر برود.
وزیر خارجه آمریکا مدعی شده اولویت نخست او «محافظت از غیرنظامیان است» چراکه «بسیاری از فلسطینیها کشته شدهاند».
او در ادامه ادعا کرده «ارسال کمکهای بیشتر به غزه، اطمینان از اینکه حماس دیگر نتواند به اسرائیل حمله کند و ایجاد یک چارچوب برای حکومت تحت رهبری فلسطینی در غزه و همچنین یک دولت فلسطینی همراه با تضمینهای امنیتی برای اسرائیل» از اولویتهای دیگر واشنگتن است.
دیپلمات ارشد آمریکایی میگوید: «هدف نهایی صلح پایدار است. صحبتهای ما بر این موضوع متمرکز است که شرکا و متحدان آمریکا چگونه برای کمک به این روند آماده هستند».
با این حال، یک مقام ترکیهای میگوید فیدان به بلینکن گفته «افزایش تجاوزات» رژیم صهیونیستی در غزه، خطری برای منطقه است و او خواستار آتشبس فوری و ارسال «بدون وقفه» کمکهای انسانی به مردم در این باریکه شده است.
بلینکن همچنین در سفر به یونان به خبرنگاران گفت انتظار میرود ترکیه در هفتههای آینده الحاق سوئد به ناتو را تایید کند.
کمیته روابط خارجی پارلمان ترکیه هفته گذشته لایحه الحاق سوئد به ناتو را تصویب کرد و گام بعدی، رأیگیری بر سر این موضوع در پارلمان است.
سوئد پیشنهاد پیوستن به ناتو را از سال ۲۰۲۲ مطرح کرده اما ترکیه میگوید استکهلم چتر حمایتی برای «تروریستها» فراهم کرده است.
قانونگذاران آمریکایی هم فروش جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه تا زمان تصویب الحاق سوئد به ناتو را به گروگان گرفتهاند.
طبق گفته یک مقام ترکیهای، فیدان همچنین به بلینکن گفته است آنکارا منتظر نتیجه درخواست خود برای تقویت ناوگان اف-۱۶ است و بر این نکته تاکید کرده که سرنوشت الحاق سوئد به ناتو در دستان پارلمان ترکیه است.