میزیتو
بلیط هواپیما فلای تودی
سلامت و زیبایی

اگر بعد از کرونا دچار فراموشی شده‌اید، این مطلب را بخوانید

حدود یک میلیون نفر در ایران به انواع دمانس از جمله آلزایمر مبتلا هستند که به گفته کارشناسان، این آمار با افزایش جمعیت سالمندان در کشور افزایش خواهد یافت.

کرمان موتور

از زمان شیوع پاندمی کرونا بیش از ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان دچار لانگ‌ کووید یا کووید طولانی‌مدت شده‌اند که گفته می‌شود آسیب‌های مغزی و اختلال حافظه، بخشی از این عوارض هستند.

از آنجا که کرونا ویروسی است که به تمامی بافت‌های بدن حمله و همه آنها را درگیر می‌کند، آسیب‌های ناشی از آن هم متعدد و متنوع هستند؛ از آسیب‌های قلبی گرفته تا آسیب‌های بخش اعصاب و آسیب‌های مغزی. آمارها می‌گویند آمار بیماری آلزایمر در دنیا رو به افزایش است و عده‌ای معتقدند این موضوع می‌تواند از عوارض بیماری کرونا باشد. هرچند هنوز تحقیقات کاملی در این زمینه منتشر نشده است.

آلزایمر نوعی بیماری پیش‌رونده است که مغز، کارکرد معمول خود را به مرور از دست می‌دهد و به‌تدریج کوچک و کوچک‌تر می‌شود و فرد در حافظه‌ نزدیک خود دچار مشکلات زیادی می‌شود. این بیماری اگر پیشرفت کند، فردِ مبتلا حتی در کوچک‌ترین کارهای خود مثل پخت غذا، دستشویی رفتن، گذاشتن وسایل خانه در جای درست و مناسب‌شان، یادآوری کارهای روزانه، پیدا کردن کلمات مناسب هنگام صحبت کردن و حتی شناخت عزیزان خود ناتوان می‌شود و به این ترتیب استقلال خود را از دست می‌دهد.

دکتر آمیتیس رمضانی، ویروس‌شناس، متخصص بیماری‌های عفونی و استاد بیماری‌های عفونی انستیتو پاستور ایران درباره رابطه لانگ کووید و آلزایمر به همشهری‌آنلاین می‌گوید: در این رابطه راحت نمی‌شود نظر داد. خیلی باید شواهد جمع شود، مطالعات بالینی بزرگی باید روی جمعیت بزرگی انجام شود. الان دارند مطالعات متعددی انجام می‌دهند و خیلی از موارد را به صورت محتمل دارند بررسی می‌کنند؛ مثل ارتباط کرونا روی ابتلا به سرطان، تاثیر کرونا روی ابتلا به آلزایمر و … .

رمضانی می‌گوید: تا الان مطالعه‌ای قطعی که بشود گفت به نفع یکی از این موارد بوده، وجود نداشته است.

استاد بیماری‌های عفونی انستیتو پاستور ایران در ادامه به یک موضوع مهم در ارتباط با افزایش میزان آلزایمر در کشور اشاره می‌کند و می‌گوید: موضوع این است که سن امید به زندگی در دنیا از جمله در کشور ما بالا رفته است. هرچقدر که سن امید به زندگی و طول عمر در یک جامعه بیشتر می‌شود، طبعا باید انتظار داشته باشیم که بیماری‌هایی مثل آلزایمر که با افزایش سن مرتبط هستند را هم بیشتر ببینیم.

دکتر رمضانی می‌گوید: زمانی که امید به زندگی ۵۰ سال بود و مردم عمدتا ۵۰ سال بیشتر عمر نمی‌کردند، خیلی از بیماری‌ها مثل آلزایمر فرصت بروز پیدا نمی‌کردند. اما الان وقتی در سن بالا هم بیماری‌های عفونی کنترل می‌شوند یا وقتی بیماری‌های متابولیک و دیابت با هزار روش کنترل می‌شوند، یا بیماری های قلبی در افراد مسن هم راحت درمان می‌شوند، احتمال دیدن چنین عوارضی هم بیشتر است.

این متخصص بیماری‌های عفونی ادامه می‌دهد: از طرف دیگر، در عصر مدرن افراد کم‌تحرکی زیادی دارند و فعالیت کافی ندارند و دیجیتالی شده‌اند و همین کمک می‌کند تا آسیب‌های مغزی هم بیشتر شود. هرچقدر فعالیت‌ها محدودتر شود و تعامل و معاشرت و تماس‌ها کمتر باشد و افراد ایزوله و تک‌نفره زندگی کنند و مدام درگیر زندگی دیجیتالی و موبایلی باشند، میزان آسیب‌های مغزی مثل آلزایمر هم بیشتر خواهد شد.

حدود یک میلیون نفر در ایران به انواع دمانس یا زوال عقل از جمله آلزایمر مبتلا هستند که این آمار با افزایش جمعیت سالمندی در کشور افزایش خواهد یافت. در دنیا هم بیش از ۵۰ میلیون نفر به انواع دمانس ازجمله آلزایمر مبتلا هستند.

آلزایمر، یک نوع دمانس است و ۶۰ تا ۷۰ درصد انواع دمانس را معمولا بیماری آلزایمر تشکیل می‌دهد. به گفته کارشناسان، این بیماری خود را تقریبا از ۶۵ سالگی نشان می‌دهد اما فرآیند ابتلا و درگیر شدن فرد به این بیماری معمولا از ۲۰ سال قبل آغاز می‌شود. بنابراین بهترین زمان برای انجام تست‌های آلزایمر در ۵۰ سالگی است.

منبع: همشهری‌آنلاین

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا